Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Halabu bylo prodlouženo příměří, otevřely se obchody a školy

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva/Damašek - V syrském městě Halab a okolí bylo prodlouženo o 72 hodin příměří vyhlášené ve středu večer. Podle odhadů OSN se za pět let občanské války snížil počet obyvatel Halabu skoro z 5,9 milionu na čtyři miliony. V celé Sýrii nyní žije 17,9 milionu oproti 24,5 milionu před válkou.

"Režim klidu (zbraní) v provincii Latákíja a v městě Halab byl prodloužen o 72 hodin, od 7. května v 0:01 místního času," citovala AFP ruské ministerstvo. Moskva upozornila, že tak bylo učiněno na základě ruské iniciativy, aby se zabránilo zhoršení situace.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov před několika dny prohlásil, že za dva měsíce se k příměří připojilo přes 7000 bojovníků z více než 50 ozbrojených skupin, jež se hlásí k opozici.

Největší město Sýrie Halab bývalo před vypuknutím občanské války v roce 2011 průmyslovým a finančním centrem země. Bitevním polem se stalo v červenci 2012, kdy povstalci zahájili ofenzivu. Ta však nebyla rozhodná a město zůstalo rozděleno na sektory ovládané opozicí, na východě, a části kontrolované vládou na západě.

Příměří pro Sýrii bylo vyjednáno koncem února, ale boje v Halabu se považovaly za jeho zásadní porušení a za nejhorší boje ve městě za více než rok. Příměří tak podle reportérů z místa vrátilo trochu klidu místním obyvatelům. "Obchody se otevřely a lidé zas dýchají," řekl agentuře Reuters místní obchodník. Znovu se otevřely i školy.

Témata:  Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy