reklama

Organizace Reportéři bez hranic (RSF) na twitteru sdělila, že Depardon odletěl do Istanbulu z Gaziantepu na jihovýchodě Turecka, kde byl doposud zadržován. Ještě dnes večer by měl odletět z Istanbulu do Paříže.

"Svévolný charakter zadržování, jemuž je vystaven náš klient... je naprosto nesporný," uvedli podle dnešní informace AFP advokáti v dopise, který ve čtvrtek odeslali komisaři Nilsi Muižnieksovi.

"Jsme přesvědčeni, že vaše důrazná intervence v součinnosti s francouzskými orgány umožní přimět turecké úřady, aby ukončily tuto svévolnou situaci, jež ilustruje negativní postoj této země k plnění svých mezinárodních závazků," uvedli obhájci zadrženého novináře.

Depardona, který v Turecku žije už pět let, zatkla místní policie 8. května ve městě Hasankeyf v jihovýchodní provincii Batman, kde pracoval na reportáži pro časopis National Geographic. Následně byl převezen do přijímacího střediska ve městě Gaziantep u syrských hranic, které spravuje ředitelství pro migraci. Tam byl od té doby zadržován navzdory rozhodnutí o vyhoštění, jež bylo vydáno 11. května. Údajně byl podezřelý z "teroristické propagandy".