Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Humanitární organizace varují před situací v Rakce, Boje ohrožují na životě přes 40.000 dětí

Chlepšc přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Chlepšc přežil jeden z útoků v Aleppo. Co asi říkají rodiče svým dětem o občanské válce v Sýrii?
Foto: YouTube

Damašek - Dětský fond OSN (UNICEF) varuje, že boje o syrské město Rakka ohrožují na životě více než 40.000 dětí. Ofenziva za jeho znovudobytí z rukou teroristů z takzvaného Islámského státu začala tento týden a podle expertů mohou trvat několik měsíců.

Fond vyzval všechny strany konfliktu, aby umožnily civilistům bezpečný odchod z města. „Odhadujeme, že na 40.000 dětí zůstává uvězněno v extrémně nebezpečných podmínkách v Rakce. Mnohé z nich jsou tam v křížové palbě," uvedl dnes Geert Cappelaere z UNICEF.

Otřesné podmínky na místě dnes popsala Organizace Lékaři bez hranic (MSF). Podle ní mají lidé v Rakce na výběr ze dvou možností. Buď zůstanou ve městě a budou čelit těžkému bombardování. Nebo se pokusí z města uprchnout, přičemž ale musí projít minovými poli. Radikální islamisté z IS v přípravě na ofenzivu totiž okolí města zaminovali.

Arabsko-kurdské povstalecké jednotky, které chtějí Rakku dobýt, zahájily s podporou USA ofenzivu tento týden. Boje o město, které je poslední významnou baštu teroristického hnutí Islámský stát v Sýrii, budou ale podle velitele koaličních jednotek, amerického generálporučíka Steva Townsenda "dlouhé a obtížné".

Témata:  Sýrie UNICEF Lékaři bez hranic

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy