Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indičtí vojáci v Kašmíru zabili šest vzbouřenců

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Indičtí vojáci zabili od pátku šest vzbouřenců, kteří se pokusili přejít z Pákistánu do indické části rozděleného Kašmíru, který si nárokují obě země.

Uvedla to dnes indická armáda, její tvrzení ale podle agentury AP nelze potvrdit z nezávislých zdrojů.

Mluvčí indické armády uvedl, že vojáci v pátek odhalili těžce ozbrojené bojovníky a v přestřelce jich pět zabili. Na další skupinu narazili dnes a jednoho jejího člena usmrtili. Vlastní ztráty Dillí neohlásilo.

Indie podezírá sousední Pákistán, že cvičí a vyzbrojuje povstalce, kteří přecházejí hranici v Kašmíru a napadají indické cíle. Islámábád obvinění odmítá.

Převážně muslimský Kašmír je rozdělen mezi Indii a Pákistán. Oba státy si ale nárokují celou oblast. Podle AP si většina obyvatel Kašmíru přeje konec indické nadvlády a samostatnost nebo spojení s Pákistánem. Islámábád dlouho požaduje referendum, Dillí ho však odmítá. Na konci května propukly v indické části Kašmíru mnohatisícové protiindické demonstrace.

Témata:  Indie Indická armáda Pákistán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy