Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron má šanci provést slibované reformy. Francie a Evropa se změní k lepšímu, raduje se Verhofstadt

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž/Londýn/Brusel - Macronova strana Republika v pohybu (REM), která neměla dosud v parlamentu žádné zastoupení, v neděli zvítězila a má šanci získat v parlamentu absolutní většinu. Analytici hovoří o drtivém vítězství, které přepíše politickou mapu Francie.

Britský tisk napsal, že zopakuje-li se ve druhém kole 18. června úspěch REM, bude to znamenat přepis mapy francouzské politiky, jelikož strany, které dominovaly parlamentu po desítky let, budou smeteny ze svých pozic.

Varování republikánů i socialistů, podle nichž nebude zdravé, jestliže Macronova strana získá "monopol" moci, voliče podle listu The Guardian příliš neoslovuje. List soudí, že se REM bude nyní snažit dostat k urnám ve druhém kole co nejvíc voličů, aby oponenti nemohli tvrdit, že se na úspěchu prezidentovy strany podepsala nízká volební účast (v prvním kole nedosáhla ani 49 procent).

Analytici agentury Bloomberg poukazují na to, že potvrdí-li se projekce, jež dávají Macronovi a jeho příznivcům naději získat v parlamentu nejzásadnější většinu od roku 1993, pak prezident dostává příležitost napravit v příštích pěti letech situaci ve Francii.

Europoslanec Guy Verhofstadt výsledek francouzských voleb na twitteru označil za drtivé vítězství. "Francie a Evropa se změní k lepšímu," uvedl.

Server belgického listu La Libre Belgique volební výsledek ve Francii označil za bezprecedentní zemětřesení. V parlamentu zasednou Macronovi příznivci, z nichž mnozí nemají žádnou politickou zkušenost.

Témata:  Emmanuel Macron volby ve Francii 1 Francie EU Guy Verhofstadt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy