Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dublinské dohody nefungují? Země EU berou od Německa zpět jen 7,3 procenta migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Podle informací listu Das Bild přijímají evropské země jen velmi neochotně zpět migranty, které se jim Německo snaží poslat na základě dublinských dohod. Obráceně výměna funguje o něco lépe.

Od začátku roku 2016 vyhověly jen 7,3 procenta německých žádostí. Nejčtenější německý deník informace čerpá z odpovědi vlády na dotaz parlamentní frakce Levice.

Berlín podle ní od začátku loňského roku do konce letošního března podal 72.321 žádostí, aby země EU převzaly běžence, za jejichž azylové řízení jsou zodpovědné. Skutečně vrácených žadatelů o azyl bylo ale jen 5321.

Za stejné období požádaly ostatní evropské země o to, aby Berlín převzal 39.251 žadatelů o azyl. Ve 14.566 případech (37,1 procenta) se tomu tak skutečně stalo.

Podle Dublinských dohod  má hlavní zodpovědnost za vyřízení žádosti o azyl v zásadě země, v níž dotyčný uprchlík vstoupil do unie nebo v níž žije.

Témata:  uprchlíci Německo EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy