Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Katar bojuje s bojkotem: Lodě plují kvůli omezením přes Omán

Katar
Katar
Foto: Pixabay

Dauhá – Katar se snaží vyhnout restrikcím ze strany Saúdské Arábie a dalších arabských spojenců, kteří jej obviňují z podpory terorismu. Země proto začala přepravovat zboží přes Omán.

Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Katar současně zveřejnil video naložené lodě, jak přijíždí z ománského Suháru do katarského přístavu Dauhá.

Společnost Qatar Ports Management Company (Mwani) oznámila, že do ománských přístavů Suhár a Salálah budou její lodě plout třikrát týdně. Dříve se náklad pro Omán dopravoval do hlubokých vod přístavů Spojených arabských emirátů a tam překládal na menší lodě.

Minulý týden Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty oznámily, že přerušují diplomatické styky i letecké a námořní spojení s Katarem. Jako důvod uvedly, že Katar podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu, což Katar odmítá.

Katar se minulý týden ocitl v izolaci, která ohrožuje i jeho zásobování potravinami. Minulý týden lidé v obavách z jejich nedostatku vykoupili obchody. Během víkendu ale prázdné regály zaplnily mléčné výrobky z Turecka a Írán poslal do Kataru pět letadel s čerstvým ovocem a zeleninou a k odplutí připravuje tři lodě s potravinami o kapacitě 350 tun.

Úřady Saúdské Arábie, SAE a Bahrajnu 5. června uzavřely své přístavy lodím plujícím pod katarskou vlajkou. Přístavy Džabal Ali a Abú Zabí se přitom rozhodly nevpustit žádné lodě plující do Kataru ani opačným směrem.

„S ohledem na vývoj v regionu společnost Mwani a její partneři zajistili obchodní kontinuitu svých přístavů a přepravních aktivit do Kataru i zpět, aby zmírnili dopad na vývoz a dovoz," citovala představitele firmy televizní stanice Al-Džazíra. Omán, který v minulosti zprostředkoval utajené jednání mezi západními vládami a Íránem, styky s Katarem nepřerušil.

Témata:  Katar Omán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy