Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do čela finských nacionalistů byl zvolen rasista a islamofob, strana se začíná rozpadat

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Do čela Strany Finů byl minulý týden zvolen stoupenec tvrdé linie Jussi Halla-aho, jenž nechvalně proslul rasistickými výroky. Dvacet ze 37 poslanců strany dnes oznámilo, že se na protest rozhodli opustit řady nacionalistického uskupení a chtějí vytvořit stranu novou.

Novou stranu chce vytvořit 20 umírněnějších poslanců euroskeptické, protipřistěhovalecké Strany Finů. "Jsme připraveni jednat o účasti ve vládě," prohlásila Tiina Elovaaraová, která společně s 19 kolegy chce založit stranu pod názvem Nová Alternativa.

V pondělí finský premiér Juha Sipilä sdělil, že jeho centristická strana Finský střed a konzervativní Národní koaliční strana po změně ve vedení nacionalistů odmítají se Stranou Finů spolupracovat.

Europoslanec Halla-aho získal minulý týden na stranickém sjezdu ve městě Jyväskylä hlasy 56 procent delegátů. Zhruba 37 procent hlasujících podpořilo jeho umírněnějšího protikandidáta, kterým byl ministr pro evropské záležitosti, kulturu a sport Sampo Terho.

Halla-aho prosazuje vystoupení Finska z Evropské unie. Na sjezdu také řekl, že vyvine tlak na koaliční partnery, aby souhlasili se zpřísněním imigrační politiky. Halla-aho proslul řadou kontroverzních výroků na adresu imigrantů, ale například i Řeků zmítaných dluhovou krizí. V roce 2009 byl Halla-aho souzen pro podněcování etnické a náboženské nenávisti, když na svém blogu napsal, že islám je náboženství, které posvěcuje pedofilii. Jindy zase prohlásil, že okrádat kolemjdoucí a žít na úkor daňových poplatníků je kulturní, a možná i genetickou charakteristikou Somálců.

Témata:  Finsko nacionalismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy