Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí vojáci pomáhají osvobodit filipínské město z rukou islamistů, bojovat ale nesmí

Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Foto: marines.com **www.marines.com**

Manila - Na filipínském ostrově Mindanao pokračuje bitva o město Marawi, které obsadily stovky islamistů. Američané se bojů přímo neúčastní, poskytují spíše technickou podporu filipínským oddílům.

"Jsou tady americké síly, jež používají vojenské vybavení s cílem získat více informací o současné situaci," řekl mluvčí filipínské armády Restituto Padilla.

"Podrobnosti o počtu (amerických) vojáků a jejich misi neznám. Mohou u sebe mít střelné zbraně k sebeobraně, nesmí však bojovat. Jejich úkolem je poskytovat technickou podporu," dodal.

Původně dvousettisícové Marawi obsadily stovky ozbrojenců, kteří přísahali věrnost IS. Podle vládních zdrojů jsou mezi nimi bojovníci z Indonésie, Malajsie, Indie, Saudské Arábie, Čečenska a Maroka.

Na Mindanau žije silná muslimská menšina. Působilo tam či stále ještě působí i několik islamistických povstaleckých skupin, jako je Skupina Abu Sayyafa a Fronta islámského osvobození Morů (MILF).

Washington vyslal příslušníky zvláštních sil na Mindanao už v roce 2002. Měli tam za úkol školit filipínské kolegy bojující proti radikálům ze Skupiny Abu Sayyafa a na základě tohoto programu bylo na ostrově až 1200 amerických vojáků. Mise byla přerušena v roce 2015, v oblasti ale zůstala malá skupina Američanů poskytující logistickou a technickou podporu.

Témata:  Filipíny Armáda Filipíny U.S. ARMY

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy