Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finská kontrarozvědka má strach z terorismu, zvýšila stupeň ohrožení v zemi

Vlajka Finska
Vlajka Finska
Foto: Pixabay

Helsinky - Dosavadní stav nízkého ohrožení terorismem byl ve Finsku změněn na zvýšený. Tamní bezpečnostní služba SUPO uvedla, že ví o závažných hrozbách.

"Nejvýznamnější teroristické hrozby ve Finsku stále představují jednotlivci či malé skupiny motivované islamistickou propagandou anebo teroristické organizace, které je podněcují," konstatuje SUPO v prohlášení.

Podle dosavadního hodnocení hrozby z listopadu 2015 byla pravděpodobnost útoků teroristických organizací na území Finska nízká. Nyní byl stupeň rizika změněn na zvýšený, tedy stupeň číslo dva na čtyřstupňové škále.

Úřady sledují asi 350 jedinců, což je o 80 procent více než v roce 2012. "Finsko je považováno za jednu ze západních zemí, které tvoří koalici proti teroristické organizaci Islámský stát. Islamisté svou propagandu šíří i ve finštině a míří ji i proti Finsku," píše SUPO.

Témata:  Finsko terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy