Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko schválilo kontroverzní protiteroristický zákon, opozice se obává masivního sledování

Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.
Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonský parlament dnes schválil kontroverzní protiteroristický zákon, který vláda premiéra Šinzóa Abeho označuje za nutný kvůli zajištění bezpečnosti v zemi mimo jiné během olympijských her v Tokiu v roce 2020. Kritici se ale obávají masivního sledování občanů a normu označují za ohrožení demokracie, informovala agentura AFP.

Japonská vláda, která zákon prosadila přes tvrdý odpor opozice, chce normou usnadnit práci policii při boji proti skupinám, které připravují teroristické útoky či jiné závažné trestné činy.

Celkem zákon postihuje 277 trestných činů, podle mnohých kritiků jsou mezi nimi ale i delikty, které nijak s terorismem či závažnou kriminalitou nesouvisí. Jedním z nich je například i pirátské kopírování hudby.

Proti zákonu v posledních týdnech v ulicích japonských měst protestovaly tisíce lidí. Podle řady ochránců lidských práv norma přinese větší sledování občanů ze strany státu, ve vazbě by podle nich mohli končit i zcela nevinní lidé. Vláda to ale odmítá.

Témata:  Japonsko Šinzó Abe terorismus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy