reklama

Město se snaží dobýt filipínská armáda. Podle ní v bojích dosud zemřelo 290 lidí, a to 206 islamistů, 58 vojáků a 26 civilistů.

Úřady a humanitární pracovníci ale mají za to, že uvedený počet mrtvých civilistů může být o dost vyšší. Většině obyvatel tohoto dvousettisícového města se z něj podařilo utéci. Uvězněné civilisty zneužívají islamisté jako živý štít, což komplikuje vojenské operace.

Někteří z civilistů musejí islamistům sloužit - vařit jim a nosit munici. Celé čtvrti se nyní podobají zničeným městům v Sýrii nebo Iráku.

Boje se rozhořely 23. května po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na předpokládaný úkryt Isnilona Hapilona, velitele teroristické skupiny Abu Sayyafa. Na Hapilona je vypsána odměna pět milionů dolarů (117 milionů Kč). Islamisté si přivolali posily a ve městě se objevila zhruba stovka ozbrojenců.

Filipínská armáda později poskytla agentuře AP video, z něhož vyplývá, že islamisté dobytí města plánovali. V bojích se spojilo několik islamistických skupin, v jejichž čele stojí skupina Maute. Filipínská armáda dnes informovala, že zadržela jednoho ze sedmi bratrů, po nichž je tato skupina pojmenována. Mohamed Noaim Maute byl zatčen při kontrole poblíž pobřežního města Cagayan de Oro, zhruba 100 kilometrů severně od Marawi.