Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci z Šabábu přepadli hotel a pizzerii v Mogadišu, 31 lidí zemřelo

Somálsko
Somálsko
Foto: Pixabay

Mogadišo - Při středečním útoku islamistů na hotel a restauraci v somálské metropoli zahynulo 31 lidí a dalších 40 osob bylo zraněno. Ozbrojenci z Šabábu použili střelné zbraně a nálož výbušnin v autě.

Výbušninu odpálil sebevražedný útočník. Exploze nastala u vchodu do hotelu Posh Hotel, který je jediným podnikem v Mogadišu, který má diskotéku. Značnou část hotelu bomba zničila. Podle svědků incidentu na místě ležela řada těl.

Ozbrojenci pak vnikli do pizzerie blízko hotelu a vzali si 20 lidí jako rukojmí, které pak drželi několik hodin. Mnoho dalších lidí, včetně pěti dívek, ozbrojenci zastřelili. Po půlnoci se bezpečnostním složkám podařilo zabít pět z atentátníků, a získat tak kontrolu nad restaurací, sdělila policie.

Hnutí Šabáb chce v Somálsku zavést šaríu. Organizace označila letos zvoleného somálského prezidenta Mohameda Abdullahiho Mohameda za bezvěrce a pohrozila útoky vůči Somálcům, kteří ho podporují.

Na boji proti Šabábu v Somálsku se zatím podílí 22.000 vojáků Africké unie (AMISOM). Své síly ale země afrického společenství pravděpodobně začnou stahovat už příští rok a zemi zcela opustí do konce roku 2020.

OSN ve středu prodloužila misi v Somálsku UNSOM do konce března 2018. Rozšíření operací proti Šabábu schválil americký prezident Donald Trump. V neděli si nálety sil Spojených států na jihu Somálska vyžádaly životy osmi islamistů.

Témata:  Al-Šabáb terorismus v Somálsku Somálsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy