Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Japonsku byl představen plovoucí robot. Má za úkol prozkoumat trosky elektrárny Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima
Jaderná elektrárna Fukušima
Foto: Google Earth

Jokosuka - Do Fukušimy se má v červenci přesunout plovoucí robot přezdívaný malý měsíčník (severoamerický okoun), který prozkoumá poškození jaderné elektrárny a bude lokalizovat části roztaveného paliva.

Robot byl dnes představen v Japonsku. Ve svém zařízení u města Jokosuka poblíž Tokia ho nyní otestuje společnost Toshiba. Má velikost bochníku chleba a vybaven je světly a manévrovací ocasní vrtulkou. Data sbírá pomocí dvou kamer a dozimetru. Je společným dílem společnosti Toshiba a státního Mezinárodního výzkumného ústavu pro vyřazení jaderných zařízení z provozu.

V červenci ho odborníci chtějí ve Fukušimě vyslat do kontejnerové jednotky 3. bloku, aby prozkoumal rozsah poškození a lokalizoval části roztaveného paliva, které zřejmě spadly na dno komory.

Právě odstranění stovek tun roztaveného jaderného paliva a trosek ze tří zničených reaktorů bude největším problémem. Japonsko doufá, že sonda se dostane hluboko do reaktoru, aby osvětlila oblast pod jeho jádrem, a že palivo z reaktorů bude moci začít odstraňovat po skončení olympijských her v roce 2020.

Jak prohlásil poradce provozovatele elektrárny Tokyo Electric Power a bývalý šéf amerického úřadu pro jadernou energetiku Dale Klein, získat nezbytná data a rozhodnou se, jakým způsobem bude palivo odstraňováno bude trvat půl roku až rok. "Nejprve se budou muset lokalizovat trosky paliva a pak přijít na to, jak je dostat pryč. Nikdo na světě ještě nic podobného nedělal," řekl Klein.

Podobné pokusy s roboty ve tvaru hada a štíra však v minulosti skončily nezdarem. Štír v troskách uvázl a už v nich zůstal, zatímco had byl po dvou hodinách práce stažen, protože mu přestaly fungovat kamery. Radiace tam dosahuje 1000 sievertů, což je úroveň, jaká by člověka zabila okamžitě.

Témata:  Jaderná elektrárna Fukušima Roboti Japonsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy