Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macronovo hnutí Republika v pohybu čeká podle průzkumu rekordní volební výhra

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž – Francii v neděli čeká druhé kolo parlamentních voleb. Podle odhadů může hnutí (REM) francouzského prezidenta Emmanuela Macrona získat rekordní většinu.

Vyplývá to ze zveřejněného průzkumu agentury OpinionWay. Podle něj mají REM a jeho spojenci vyhlídku obsadit v dolní komoře parlamentu 440 až 470 křesel z celkových 577.

Pokud by se to opravdu stalo, vyvrcholí tím pád hlavních politických stran, které ve Francii dominovaly desítky let. Konzervativní Republikánské straně a jejím spojencům jako hlavní opoziční skupině průzkum prorokuje zisk 70 až 90 mandátů.

Socialistická strana, která byla u moci doposud, se bude muset spokojit s pouhými 20 či 30 poslanci.

Úspěch zřejmě nečeká ani krajně pravicovou Národní frontu Marine Le Penové, které anketa přisuzuje nanejvýš pět mandátů. Levicová Nepodrobená Francie by jich měla mít pět až 15.

Účast by opět měla být nízká, byť o něco vyšší než v kole prvním. OpinionWay očekává, že svůj hlas odevzdá 55,4 procenta voličů; minulou neděli jich hlasovalo jen 48,71 procenta.

Témata:  Republika v pohybu volby ve Francii 1 Emmanuel Macron Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy