Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové při požáru v Londýně zachránili mnoho lidí, Díkybohu za ramadán, říkají lidé

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Londýn – Při požáru výškového domu v Londýně zemřelo nejméně 12 osob, další desítky byly zraněny. Hasiči ale varují, že počet obětí s největší pravděpodobností ještě poroste. Mrtvých přitom mohlo být mnohem více, Podle britských médií celou řadu životů zachránili muslimští mladíci.

Požár Grenfell Tower vypukl v nejméně vhodnou dobu - v asi 1:15 tamního času, tedy ve chvíli, kdy většina obyvatel domu spala. Výjimkou byli muslimové, kteří právě slaví posvátný měsíc ramadán.

Server Huffington Post informuje o skupině mladých muslimů, kteří v domě žili a kteří byli v době vypuknutí požáru vzhůru, protože čekali na poslední jídlo před zahájením ranního půstu při ramadánu. Muslimové totiž dodržují půst pouze za denního světla, v noci pak mohou jíst i pít.

Jedna z místních obyvatelek serveru řekla, že jakmile požár vypukl mladíci se rozběhli věžákem a probouzeli lidi, aby z domu před požárem utekli. „Muslimští chlapci zachránili životy lidí. Běhali kolem a klepali na dveře. Díkybohu za ramadán,“ uvedla žena.

Khalid Suleman Ahmed (20) se do budovy přistěhoval teprve nedávno, žil v osmém patře. Řekl, že za normálních okolností by už dávno spal, ale že zůstal během ramadánu vzhůru kvůli suhuru, jídlu, které muslimové jedí během před východem slunce.

Pak ale ucítil kouř, takže začal běhat po chodbě a bušit na sousedy. „Požární hlásiče nefungovaly, nebylo slyšet žádné varování. Hrál jsem na PlayStation a čekal na jídlo, když jsem ucítil kouř. Vstal jsem, podíval se z okna a viděl v sedmém patře kouř. Probudil jsem tetičku, pak si vzal šaty a začal klepat na dveře sousedů. Každý byt s výjimkou dvou otevřel. Obyvatele toho druhého jsem později viděl, takže se pohřešuje pouze jedna rodina. Moje sousedka tvrdě spala,“ vypráví Khalid.

Andre Barroso (33) řekl serveru The Independent : „Muslimové hráli velkou roli v tom, že se mnoho lidí dostalo ven, Většina lidí, které jsem viděl, byli muslimové. Poskytovali také jídlo a oblečení.“ Pomoc podle médií ihned nabídla celá řada mešit a islámských kulturních center, ale také kostelů a dokonce i sikhská modlitebna.

Témata:  muslimové požár výškové budovy v Londýně Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

VIDEO: Ukrajinci zaútočili v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy