reklama

Terčem útoku byl policejní areál ve městě Gardez, které je správním střediskem provincie Paktíja.

Kolem 06:30 místního času (04:00 SELČ) odpálil jeden z atentátníků auto naložené trhavinami v bráně velitelského komplexu. Čtyři další útočníci pak podle něj zaútočili na vstupní bránu.

Mluvčí afghánského ministerstva vnitra Nadžíb Daniš. řekl, že zabiti byli dva policisté a pět dalších bylo zraněno. Lékaři v městské nemocnici ale sdělili, že zabito bylo nejméně pět osob a zraněno 30, včetně 20 civilistů.

Taliban útočí stále častěji. Pentagon proto vyšle do Afghánistánu téměř 4000 dalších amerických vojáků, hlavně poradců a instruktorů. Afghánské vedení myšlenku vyšší vojenské přítomnosti USA podpořilo, protože v boji s Talibanem v posledních měsících výrazně ztrácí.

Exprezident USA Barack Obama loni stanovil strop pro početní stavy ve výši 8400 mužů. V Afghánistánu je ale nyní podle AP ještě dalších 2000 amerických vojáků, které oficiální počty nezahrnují. Jde o útvary označené za prozatímní, přestože v bojových zónách operují dlouhé měsíce. Od roku 2001 USA v Afghánistánu ztratily 2400 mužů. Naposledy minulý víkend zahynuli na východě při útocích Talibanu tři Američané a další byl zraněn.