Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západní pobřeží Grónska bylo částečně evakuováno, po otřesech je zasáhlo tsunami

Obří vlny
Obří vlny
Foto: Pixmac

Stockholm - Kvůli nezvykle vysokým vlnám muselo dnes být částečně evakuováno západní pobřeží Grónska. Vlnobití bylo patrně vyvoláno zemětřesením o síle čtyř stupňů.

K otřesům došlo v sobotu večer u grónského města Uummannaq na sever od polárního kruhu.

"Při zemětřesení zřejmě došlo k tektonickému zlomu, který vyvolal přívalové vlny," řekla dánské agentuře Ritzau Trine Dahlová-Jensenová, která se na kodaňském Institutu Nielse Bohra zabývá klimatem a geofyzikou. Nevyloučila, že otřesy se budou opakovat.

"Velké vlny by mohly zasáhnout město Upernavik a okolí. Obyvatelé osady Nuugaatsiaq budou evakuováni," oznámila prostřednictvím facebooku policie. Podle agentury DPA zde žije okolo stovky lidí. 39 z nich bylo z ostrova, na němž osada leží, dopraveno do bezpečí na pevninu.

Policie neinformovala o obětech či materiálních škodách. Grónská veřejnoprávní vysílací společnost KNR se ale odvolává na "věrohodné zprávy, podle nichž jsou na místě mrtví a ranění".

Témata:  Grónsko zemětřesení vlny / tsunami

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy