reklama

"Jde o útok radikálů. Zasahují tam maliské speciální jednotky. Dvacítka rukojmích byla osvobozena. Bohužel jsou tam prozatím dva mrtví, z nichž jeden je francouzsko-gabonského původu," sdělil AFP maliský ministr obrany. Národnost druhé oběti se zjišťuje.

Na místě jsou vojáci, protiteroristická jednotka i francouzští vojáci. Ze snímků zveřejněných na twitteru bylo vidět, jak z objektu stoupal dým.

"Islamisté zaútočili na objekt Kangaba. Místo uzavřeli maliské speciální síly, které podporuje francouzská jednotka Barkhane a oddíly OSN z mise MINUSMA. Zasahují proti útočníkům," sdělil zástupce maliské vlády agentuře AFP.

Letovisko leží v Dougourakoru východně od Bamaka. K víkendovým pobytům toto luxusní letovisko často využívají cizinci, kteří žijí v Mali. V areálu jsou bazény, luxusní ubytování a nabízejí se sportovní aktivity.

Bezpečnostní situace v této africké zemi se postupně zhoršuje od roku 2013, kdy francouzské jednotky vytlačily radikály a místní kmenové bojovníky ze severu země, jejž tyto síly obsadily předtím.

V roce 2015 se severoafrická odnož Al-Káidy přihlásila k útoku na hotel v Bamaku. O život při něm přišlo 20 lidí.

O stabilizaci bývalé francouzské kolonie se snaží spolu s misí MINUSMA francouzští vojáci. Radikálové ale své útoky, jejichž cílem jsou místní lidé i západní cizinci, stále rozšiřují ze svých tradičních oblastí na severu dále na jih Mali.

Americké velvyslanectví minulý týden vydalo varování pro americké občany. Na seznamu míst, jimž se mají Američané vyhýbat, byly diplomatické mise, kultovní místa a všechny objekty navštěvované běžně západními občany. Britská vláda nedoporučuje vůbec cestovat do severních oblastí Mali a do jižních částí a do Bamaka jenom v nezbytných případech. České ministerstvo zahraničí doporučuje cestovat do Mali jen ve zcela nezbytných případech.

Česká armáda má v maliské misi pod patronací Evropské unie několik desítek vojáků. Většina z nich střeží velitelství v hlavním městě.