Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezinárodní koalice pod vedením USA sestřelila syrské letadlo, Damašek zuří a obviňuje skupinu z terorismu

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Damašek - Mezinárodní koalice pod velením USA v neděli odpoledne na jihu provincie Rakka sestřelila syrské armádní letadlo. Pilot je podle syrské televize nezvěstný. Damašek obvinil Spojené státy ze spolupráce s teroristy.

Americká armáda oznámila, že americká stíhačka sestřelila syrské letadlo, které shazovalo bomby na syrské povstalce podporované Spojenými státy, upozonila agentura Reuters.

V prohlášení syrské armády se uvádí, že "takzvaná mezinárodní koalice" zaměřila na jihu Rakky jedno ze syrských vojenských letadel, které se účastnilo operace proti IS. Generální štáb v prohlášení uvedl, že jde o zjevný útok, který dokazuje skutečnou pozici USA, totiž, že stojí na straně terorismu.

"Tento útok svědčí o spolupráci mezi USA a IS a odhaluje ďábelské úmysly USA v šíření terorismu s cílem prosadit americko-sionistické plány v této oblasti," stojí v prohlášení.

Podle agentury AFP vypukly v neděli vůbec poprvé pozemní boje mezi syrskou armádou a arabsko-kurdskými bojovými jednotkami podporovanými USA v provincii Rakka, kde koalice povstaleckých sil dobývá stejnojmennou baštu teroristické organizace Islámský stát (IS).

Témata:  Sýrie Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy