reklama

Skråmo je muslimský konvertita, který se přidal k Islámskému státu. I se svou ženou a čtyřmi dětmi odjel do Sýrie. Podle švédských médií žije v Rakce, odkud se pokouší verbovat další džihádisty ze Švédska.

Krátce poté, co kurdské síly s pomocí několika dobrovolníky ze Švédska zahájily ofenzivu u Rakky, vydal Skråmo důrazné prohlášení. „Kéž Pán všeho, co existuje, probudí lva. Mudžáhedíni ve Švédsku odpoví na volání džihádu v srdci nepřítele,“ burcoval příznivce IS.

Bývalý odborník na multikulturalismus a islamofobii Skråmo se také objevil v náborovém propagandistickém videu IS zveřejněném na začátku roku 2015. Média poté poukázala na fakt, že i když odešel do Sýrie, pobíral nejen sociální dávky, ale navíc dostal od švédské vlády několik tisíc eur. celkem si tak přišel na více než asi 1,6 milionu českých korun. 

Jesper Söder Trollhättan je naopak jedním z Švédů bojujících proti IS. „Podporují nás americká letecká, která bombardují Rakku a pozice IS, které jsme určili. Existuje tu mnoho civilistů, kteří budou v šoku, že nás vidí. Nyní mají konečně šanci na vysvobození,“ řekl.

Söder dodal, že zhruba 50 bojovníků IS se už kurdsko-arabským silám vzdalo, i když řekl, že neslyšel, že by mezi nimi byli i Švédové. Mnoho bojovníků IS se už vrátilo do Švédska.

V reakci na to někteří politici po vládě chtějí, aby pomohla vracející se džihádisté integrovat do švédské společnosti. Několik obcí dokonce volalo po tom, aby těmto lidem bylo poskytnuto ubytování a odpuštěny předchozí dluhy.