Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko chce lépe chránit hranice EU před uprchlíky, zapojit se má i Německo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Hungarian Government

Videň - Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil vyzval Německo k větší aktivitě v posilování ochrany vnějších hranic Evropské unie. Vídeň také navrhuje zřídit mimo Evropu střediska, která by vyřizovala žádosti migrantů o azyl.

V ochraně vnějších hranic nyní hrají prim středoevropské státy Rakousko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko.

"Přál bych si větší zapojení Německa do tohoto evropského řešení," uvedl  Doskozil v rozhovoru poskytnutém německému listu Münchner Merkur. Všeobecně by si ministr přál nový způsob ochrany vnějších hranic EU. Řešením by byla podle něj kombinovaná ostraha hranic, na které by se podíleli policisté i vojáci. "Frontex nemůže všechno převzít sám," míní Doskozil.

Návrh na zřízení registračních středisek mimo evropské území podobný tomu, které předestřel Doskozil, už v pondělí vyslovil také rakouský ministr zahraničí a prozatímní předseda vládních lidovců Sebastian Kurz. Vyzval rovněž k uzavření takzvané středomořské migrační trasy, po které do Evropy připlouvají tisíce migrantů ze severoafrických břehů.

Kritiku svého návrhu předem odmítl s tím, že i při loňské snaze Rakouska uzavřít takzvanou balkánskou migrační stezku "všichni říkali, že je to nelidské". Nakonec se to podle Kurze ale ukázalo jako správné řešení. Jeho návrh ještě v pondělí kritizoval německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Témata:  Rakousko EU Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy