Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ozbrojenci Talibanu zabili osm afghánských strážců spojenecké základny v Bagramu

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul - Při pondělním útoku zabil Taliban osm Afghánců, kteří působili jako členové ostrahy na vojenské základně Bagrám. Islamisté útočili i včera, zastřelili jednoho z kmenových vůdců.

Členové ostrahy byli zabiti cestou do práce. Útok se odehrál v severní provincii Parván, kde na jejich auto ozbrojenci zahájili palbu. Další dva strážci byli zraněni.

K útoku se přihlásil Taliban, který bojuje proti Západem podporované vládě v Kábulu a pravidelně útočí na příslušníky afghánských bezpečnostních sil.

Bagrám je největší spojeneckou základnou v Afghánistánu, nasazeni jsou na ní především američtí vojáci. Vnější ostrahu areálu pomáhá zajišťovat téměř 170 českých vojáků.

Neznámí ozbrojenci včera zastřelili kmenového vůdce západoafghánské provincie Nimrúz. Ágha Muhammad Fazilí, jenž byl i šéfem jednoho z oblastních okresů, přišel o život ve správním středisku provincie Zarandž.

Mluvčí sdělil, že dva jezdci na motocyklu na něj znenadání zahájili palbu během jeho cesty do práce. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, podezření padá na Taliban.

Témata:  Tálibán teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy