Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do východní Evropy bychom mohli přesídlit celé syrské vsi, navrhuje europoslankyně

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel/Berlín - Německá europoslankyně za stranu Zelených Ska Kellerová přišla se značně kontroverzním návrhem. Do východní části EU by chtěla přesídlit celé syrsé vesnice, což by prý mohlo usnadnit integraci uprchlíků.

Kellerová navrhla, aby se například do Lotyšska neposílali jednotliví uprchlíci, ale vždy celé vesnice. "Ten nápad se syrskou vesnicí je jednou z možností, která by se dala využít. Například v případě, když uprchlíci nechtějí jít do některé země, protože v ní nejsou žádní jiní uprchlíci," uvedla Kellerová v rozhovoru pro list Neue Osnabrücker Zeitung.

"Lidé chodí rádi tam, kde už jsou jejich krajané, to činí integraci a přijetí jednodušším," dodala.

Země V4 jsou proti povinnému přerozdělování uprchlíků. Evropská komise minulý týden zahájila řízení s Českem, Polskem a Maďarskem kvůli tomu, že tyto země nenaplňují kvóty přerozdělování migrantů, které unijní ministři vnitra schválili v roce 2015. Slovenska se řízení netýká.

Neochota Česka a dalších přijímat migranty je podle Kellerové v rozporu s právem Evropské unie. "Nepočítám s tím, že by Česká republika měla měnit postoj. Nejsou pro to žádné racionální důvody," řekl včera premiér Bohuslav Sobotka ke sporu kvóty. 

Témata:  uprchlíci EU Sýrie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy