reklama

Armáda USA tvrdí, že americká stíhačka sestřelila syrské letadlo, které shazovalo bomby na syrské povstalce podporované Spojenými státy. To je ale v rozporu s prohlášením syrské armády, ve kterém se píše, že "takzvaná mezinárodní koalice" zaměřila na jihu Rakky jedno ze syrských vojenských letadel, které se účastnilo operace proti IS. 

Podle Damašku jde o zjevný útok, který dokazuje skutečnou pozici USA, které údajně stojí na straně terorismu a snaží se ovlivnit schopnosti syrské armády. Ta je se svými spojenci podle prohlášení jedinou aktivní silou, která legitimně bojuje v Sýrii proti terorismu, tvrdí syrský režim. „Tento útok svědčí o spolupráci mezi USA a IS a odhaluje ďábelské úmysly USA v šíření terorismu s cílem prosadit americko-sionistické plány v této oblasti," stojí v prohlášení.

Podle Jonathana Marcuse, korespondenta BBC v oblasti diplomacie a obrany, může mít tento incident zásadní dopad na boje v Sýrii. Připomíná, že Američané už napadli provládní síly poté, co bojovníci vstoupili do zakázané zóny, která má ochránit americký školící personál a poradce trénující protivládní rebely nedaleko syrské hranice s Irákem.

Teď Washington podle jeho slov tuto ochranu rozšiřuje tím, že podporuje síly, které útočí proti městu Rakka, baštu Islámského státu v Sýrii. Tyto taktické kroky by mohly vést k nevyhnutelným strategickým důsledkům a vytvořit další zdroj napětí mezi Washingtonem a Teheránem. „Írán se zaměřuje stále více na hraniční oblasti mezi Sýrií a Irákem. Boj o kontrolu tohoto klíčového území je stále nebezpečnější,“ vysvětluje Marcus.

Vlastní íránské raketové útoky proti tomu, co Teherán označuje za pozice IS podtrhují ochotu země jednat ve snaze ochránit vlastních zájmy v Sýrii, domnívá se korespondent.

K sestřelení syrské stíhačky SU-22 došlo v neděli odpoledne u města Tabka, kde arabsko-kurdská koalice Syrské demokratické síly (SDF) bojovala s džihádisty z IS jako součást úsilí o znovuzískání města Rakka. Podle BBC jde zřejmě o první sestřelení letadla americkým strojem přímo ve vzduchu od mise v Kosovu v roce 1999.