Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Takhle to dál nejde. Americká letadla masakrují civilisty, varuje expert

U.S. Air Force F-22 Raptor
U.S. Air Force F-22 Raptor
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Před dvěma týdny americká armáda konečně přiznala to, co nevládní monitorovací skupiny tvrdí již měsíce - Spojenými státy vedená koalice bojující od srpna 2014 s Islámským státem (IS) zabila během prvních čtyř měsíců vlády prezidenta Trumpa ohromný počet iráckých a syrských civilistů, konstatuje Micah Zenko, expert na mezinárodní vztahy působící v think tanku Council on Foreign Relations. V komentáři pro server New York Times varuje, že ztráty civilistů jsou "závratné", jak minulý týden prohlásil šéf nezávislé komise OSN pro vyšetřování syrské občanské války.

Více bomb, více mrtvých

Americké Centrální velení - Centcom, vojenský orgán zodpovědný za operace na Blízkém východě, ve svém stanovisku z 2. června přiznal, že koaliční nálety neúmyslně usmrtily nejméně 484 civilistů, přičemž o čtyři měsíce dříve Centcom hovořil o 199 obětech za celou dobu bombardovací kampaně, připomíná expert. Dodává, že odhady nezávislých pozorovatelů jsou mnohem vyšší, například skupina Airwars hovoří o téměř 4000 mrtvých v důsledku koaličních náletů.     

Počet civilních obětí roste především z důvodu, že se boje přesouvají hlouběji do velkých měst, avšak byť se počty mrtvých zvyšují, americká armáda k záležitosti přistupuje laxně, což platí i o vyšetřování a vyvozování odpovědnosti za zabité civilisty, poukazuje Zenko. Soudí, že identifikace důvodu těchto tragických chyb, vyvození možných důsledků a prosazování standardů vlastních americké armádě by mohlo ušetřit tisíce životů.

"Trump dal armádě plnou moc v rozhodování jak a kolik síly nasadit, tedy pravomoc, kterou si Obamův Bílý dům držel pevněji," píše odborník. Odkazuje nicméně na tvrzení amerického ministra obrany Jamese Mattise z 28. května, podle něhož se pravidla pro nasazení síly nezměnily a nedošlo k žádnému rozvolnění snahy Spojených států chránit nevinné obyvatele. Jeden z hlavních důvodů masivního nárůstu civilních obětí tak spočívá v tom, že USA shazují více bomb - jen mezi posledním měsícem Obamova prezidentství a koncem prvního měsíce Trumpa v úřadu došlo k více než dvacetiprocentnímu nárůstu, vysvětluje Zenko.

K náletům dochází také v zalidněných oblastech jako Mosul, poslední bašta IS v Iráku, pokračuje expert. Jako příklad uvádí půltunovou bombu svrženou 17. května na dva ostřelovače, která však odpálila muniční sklad, v důsledku čehož se zřítila obytná budova a dle Centcomu zabila 105 iráckých civilistů. Dokud bude IS využívat obytné budovy jako velící stanoviště, sklady a bojová postavení, počty mrtvých civilistů zřejmě porostou, očekává odborník s tím, že se objevují další komplikující faktory.   

Kongres musí jednat

Byť americká armáda posiluje bombardování, neexistuje nezávislé hodnocení zpravodajských informací sloužících k vytipování cílů, kritizuje Zenko. Odkazuje na generála Richarda Coea, který šetřil chybný zářijový útok na syrský vojenský konvoj, přičemž kritizoval absenci nějakého "druhého týmu" zpochybňujícího rozhodovací proces, což je běžné v mnoha na velitelstvích. "Od každé osoby se čeká, že to učiní sama a pak průběžně předloží výhody a nevýhody těm, kdo rozhodují," cituje expert generála. Dodává, že jedinci odpovědní za výběr cílů nemohou zároveň hodnotit vlastní úsudek.  

Do 13. června v americké armádě pouze dva lidé vyšetřovali na plný úvazek úmrtí syrských a iráckých civilistů a ačkoliv nyní jejich počet stoupl na sedm, dle Zenka jde stále o mizivý zlomek 10 tisíc vojáků rozmístěných v Kataru na americkém velitelství letecké kampaně. Podobné případy přitom v Afghánistánu během posílené americký vojenské přítomnosti v roce 2011 prověřovaly desítky pracovníků a pokud armádu zajímají civilní ztráty, je nutné angažovat více vyškolených a zkušených vyšetřovatelů, deklaruje odborník.        

"Také zde již neexistuje žádná veřejná zodpovědnost," kritizuje expert. Připomíná, že 26. května tiskový mluvčí americké armády potvrdil, že Pentagon nebude dále přiznávat, zda jsou přímo americké letouny zodpovědné za incidenty, při nichž umírají civilisté, a raději se zastřeší pojmem "koaliční síly". Spojené státy přitom provádějí 95% všech náletů v Sýrii a 68% útoků v Iráku, tudíž by se Centcom měl hlásit ke svým akcím, nikoliv se zbavovat odpovědnosti, apeluje Zenko.

Rovněž americký Kongres nevykazuje velký zájem určit klíčové důvody zabíjení civilistů, hnát k zodpovědnosti velitele na nižší úrovni či zajistit, aby se z chybných úderů vyvozovaly závěry pro budoucí operace, konstatuje odborník. Doporučuje, aby Kongres uplatňoval svou dozorčí roli a vyžadoval od Pentagonu zprávy o krocích podniknutých k zmírnění civilních škod, poskytl prostředky na dodatečný výcvik amerických a dalších koaličních důstojníků, případně pořádal veřejná slyšení s vysokými civilními i vojenskými americkými činiteli.          

Od začátku války s IS proběhlo na 22 tisíc náletů,  přičemž američtí vojenští představitelé opakovaně tvrdí, že dělají vše, co je možné, pro ochranu civilistů, uvádí Zenko. "Dodržování tohoto slibu není pouze správnou věcí - je také strategicky zásadní pro dlouhodobou efektivitu boje s terorismem," uzavírá odborník.

Témata:  U.S. ARMY Irák Sýrie U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy