Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z bruselského nádraží volal Alláhu Akbar, chtěl odpálit bombu s hřebíky

Policie Belgie
Policie Belgie
Foto: Collectorofinsignia

Brusel - Muž podezřelý z pokusu o atentát na bruselském centrálním nádraží zemřel, potvrdila dnes belgická prokuratura. Podle očitých svědků volal arabsky Alláhu akbar a poté se ozvala menší exploze.

K pokusu o atentát došlo před devátou večer. Podle webových stránek deníku La Libre Belgique se člověk s batohem a opaskem sebevražedného atentátníka pokusil odpálit výbušné zařízení v okamžiku, kdy vzbudil pozornost hlídkujících vojáků. Ti viděli trčet dráty z oblečení muže, kterého postřelili. Podle stanice VRT chtěl muž odpálit nálož s hřebíky, která ale selhala.

Belgický premiér Charles Michel poděkoval vojákům a železničářům za to, že v dané situaci "reagovali profesionálně a odvážně". Ráno se sešla bezpečnostní rada státu.

V noci na dnešek belgická prokuratura potvrdila, že podezřelý muž zemřel. Ministr vnitra Jan Jambon ráno uvedl, že úřady už znají jeho totožnost. O koho se jedná, ale ministr nezveřejnil.

Podle belgického listu De Tijd pocházel 37letý muž z nechvalně proslulé bruselské čtvrti Molenbeek, kde žilo například i několik pachatelů atentátů z Paříže z roku 2015 a z Bruselu z loňského března. Podle listu La Libre Belgique policie prohledává v Molenbeeku několik domů.

Témata:  Belgie teroristické útoky v Belgii terorismus policie Belgie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy