reklama

Vyděšení křesťané prchají před ozbrojenci IS z Marawi tak, že si od tamních muslimů půjčují hidžáby. Podle serveru The independent uvízlo v obleženém městě asi 1500 lidí. Téměř 100 lidí uniklo pěšky, zatímco další plavali přes řeku. Zdravotníci ošetřují ty, kteří se pryč dostali živí. Právě oni popisují vynalézavost těch, kteří uprchli.

„Podle některých příběhů muslimové pomáhají chránit křesťanské obyvatele tím, že jim půjčili hidžáby,“ popisuje doktor Gioia Ancheta, vedoucí psychosociálního terapeutického týmu. Civilisté čelí hladovění, džihádisté obyvatele používají jako lidské štíty, na druhé straně na ně útočí armáda, která se bombardováním snaží vyhnat islamisty.

Existují zprávy, že někteří místní obyvatelé jsou tak hladoví, že museli „začít jíst své přikrývky“, uvádí místní politik Zia Alonto Adiong, který koordinuje pomoc záchranářů. „Někteří obyvatelé jedí (lepenkové krabice). Prostě je ponoří do vody, aby materiál změkl a pak to jedí,“ říká.

Město se snaží dobýt filipínská armáda. Podle ní v bojích dosud zemřelo 290 lidí, a to 206 islamistů, 58 vojáků a 26 civilistů. Podle Adionga se v oblasti povalovalo nejméně 100 těl. Úřady a humanitární pracovníci ale mají za to, že uvedený počet mrtvých civilistů může být o dost vyšší.

Podplukovník Jo-Ar Herrera řekl, že jeho bezpečnostní síly obkličují obchodní oblast Marawi, která je pod kontrolou bojovníků, kteří přísahali věrnost IS. Asi 200 islámských bojovníků zaujalo sniperské pozice, řekl. „Bojiště je velmi nestabilní.“

V blízkosti Marawi se také nacházejí američtí vojáci, kteří ale nejsou aktivně zapojeni do bojů s povstalci, řekl filipínský vojenský mluvčí. „Jsou tady americké síly, jež používají vojenské vybavení s cílem získat více informací o současné situaci a poskytnout tak pomoc našim vojákům," řekl vojenský mluvčí Restituto Padilla. „Podrobnosti o počtu (amerických) vojáků a jejich misi neznám. Mohou u sebe mít střelné zbraně k sebeobraně, nesmí však bojovat. Jejich úkolem je poskytovat technickou podporu," dodal.

Asi dvě stovky ozbrojenců spjatých s IS také včera na jihu Filipín zaútočily na vojenskou jednotku a zmocnily se vesnické školy, podle prvních zpráv včetně žáků. Policejní inspektor Realan Mamon nicméně později připustil, že nebylo jasné, zda islamisté zajali i žáky a učitele jako rukojmí, protože k útoku došlo ještě před začátkem vyučování a pak už propukly přestřelky mezi vojáky a islamisty. Inspektor nevyloučil, že útok by mohl být diverzní akcí na pomoc islamistům v asi o 190 kilometrů severněji ležícím městě Marawi, které je už pátý týden obléháno vládními vojsky.