Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle ruské vojenské doktríny je Evropa ve válečném stavu

Generál Petr Pavel
Generál Petr Pavel
Foto: Army.cz

Brusel - Předseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel, vyzval evropské členy NATO, aby vynakládaly až 2% svého hrubého domácího produktu pro obranu. Cílem je snížit vliv USA, které teď pokrývají až 75% nákladů NATO. Podle Pavla dnešní Evropa čelí dvěma vážným hrozbám. Jeho slova přinesl francouzský deník Le Monde.

První hrozba podle něj přichází z jihu a prezentují ji nevládní skupiny a vzestup terorismu. Druhou hrozba je prý ale mnohem nebezpečnější. Je to Rusko s jeho aktuální ideologií, citoval generál Pavla Le Monde. Ve svém rozhovoru také dodal, že Rusko se někdy chová agresivně.

Zároveň ale generál připustil, že hrozba Ruska je jen potenciální, zatímco hrozba z jihu je velmi reálná. Nicméně bojovat proti terorismu vojenskými metodami podle něj nemá žádný smysl. Jako příklad uvedl Libyi, kde byl sice vojenský plán perfektně rozvinutý a implementovaný, ale po svržení Kaddáfího nebyl nikdo, komu by byla předána správa země. V důsledku toho se země ocitla v politickém chaosu.

Rusko pak představuje větší hrozbu ve vojenském smyslu - jako je jeho vojenská síla, včetně té jaderné, která prý představuje významnou výzvu. „Nemyslím si, že Rusko chce jít do otevřeného ozbrojeného konfliktu s NATO, ale jeho úmysly nejsou jasné," řekl generál. Jako důkaz Pavel připomněl zvýšený počet ruských vojáků, kteří vtrhli do vzduchu a námořního prostoru zemí NATO.

Pavel také přiznal, že za celý rok od svého jmenování neměl příležitost mluvit s ruským zástupcem v NATO Valerijem Gerasimovem. „Rusko preferuje bilaterální vztahy. Komunikuje samostatně s Američany, Brity, Francouzi a Němci. Takové face-to-face vztahy, aby mohli zachovat rovné vztahy. Pro Rusko by nebyla žádná strategická výhoda vést dialog s NATO. Ruským cílem je zdiskreditovat NATO, to je důvod, proč nechce vést dialog s Aliancí," tvrdí generál.

„V roce 2014 Rusko používalo taktiku hybridní války na Ukrajině. Podle ruské doktríny jsme ve válečném stavu, což je důvod, proč Rusko využívá všechny dostupné prostředky k útoku od propagandy až k používání vojáků bez insignií, od kybernetických útoků po jaderné hrozby. Můžeme předpokládat, že Rusko bude opakovat stejnou taktiku v zemích, kde je velké rusky mluvící obyvatelstvo," uvedl.

Rusko podle něj nebude váhat použít vojenskou sílu, pokud to poslouží jeho politickým účelům. "To je důvod, proč bychom vždy měli být připraveni na takovou možnost. Připravujeme naše síly na základě těchto scénářů podobných tomu, co se stalo na jihu Ukrajiny a pobaltských zemích. V současné době se dokončuje plán pro ochranu v tomto regionu. Tento plán bude schválen v průběhu červencového summitu ve Varšavě. Pak budeme připravovat nové plány na ochranu ostatních regionů sousedících s Ruskem," uvedl Pavel v odpovědi na otázku, zda se NATO připravuje na možný konflikt s Ruskem.

Současně generál chápe, že pouze bezprostřední sousedé Ruska - tedy pobaltské země a Polsko - zvýšily poplach a požadují větší zavádění systémů protivzdušné obrany na svém území. Podle něj neexistuje žádný zvláštní smysl rozmisťovat vojska podél ruských hranic kvůli válce, které by NATO mohlo čelit východní frontě, protože tato válka by byla flexibilní.

Témata:  Petr Pavel NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy