Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zabili jsme vůdce IS Bagdádího, věří Rusko. USA tvrdí opak

První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
První veřejné vystoupení Abu Bakr al-Baghdádího, vůdce Islámského státu
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek/Moskva - Při květnovém ruském náletu v Sýrii byl zabit vůdce radikální organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádí, tvrdí předseda branného a bezpečnostního výboru horní komory ruského parlamentu Viktor Ozerov. Koalice bojující pod vedením USA proti IS ale oznámila, že nemá žádné důkazy o tom, zda je Bagdádí živý nebo mrtvý, uvedla agentura Reuters.

"Myslím si, že pravdivost této informace se blíží 100 procentům. K naší jistotě, že byl zabit, přispívá také to, že IS ho (Bagdádího) zatím nikde neukázal," sdělil Ozerov.

Ruské ministerstvo obrany 16. června informovalo o náletu na jižní předměstí Rakky, kde se právě konala porada vedení IS a na níž byl zřejmě také Bagdádí. Tento Iráčan se na veřejnosti ukazuje minimálně, v roce 2014 v mešitě v Mosulu vyhlásil chalífát Islámského státu.

Při květnovém ruském náletu byli podle původních zpráv ministerstva obrany zabiti členové vedení IS, asi 30 nižších velitelů a 300 bojovníků. Jiné než ruské zdroje ale Bagdádího přítomnost na poradě ani jeho smrt nepotvrzují. Podle exilové organizace syrských ochránců lidských práv byl Bagdádí koncem května ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur, nikoli v Rakce.

Mluvčí koalice vedené USA na Blízkém východě, plukovník Ryan Dillon, kromě zpochybnění Bagdádího smrti, o níž nemají důkazy ani ozbrojené skupiny bojující proti IS v terénu, uvedl, že i kdyby byl vůdce IS naživu, není již podle všeho s to ovlivňovat situaci na bojišti. Těsně před úplným dobytím jsou obě nejdůležitější bašty IS - jak syrská Rakka, tak irácký Mosul.

Témata:  Abú Bakr al-Bagdádí Islámský stát Ruská armáda

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy