reklama

Výsledky naznačují, že důraz na téma imigrace v kampani před referendem - přezdívané „Hate Project“, tedy projekt nenávisti, byl politicky mazaný krok. Jeden z plakátů před referendem například ukazoval řadu uprchlíků s nápisem „bod zlomu, EU selhala“, který tvrdil, že unie přinutila „lidi převzít kontrolu nad našimi hranicemi“. Právě tento plakát byl srovnáván s nacistickou propagandou, což Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) bojující za brexit odmítla.

Policie po referendu informovala, že v některých silně euroskeptických oblastech po referendu došlo až k ztrojnásobení počtu trestných činů z nenávisti.

Na studii se podílela také doktorka Rose Meleadyová, která vysvětluje, že nové zjištění pomohlo vysvětlit zdánlivě neintuitivní hlasovací vzor, kdy oblasti s nízkým počtem přistěhovalců hlasovaly spíše pro brexit. Podle ní jde o to, že v těchto oblastech panují kvůli nedostatku zkušeností větší předsudky o přistěhovalcích, takže lidé z nich spíše volili odchod z EU.

„Každodenní interakce s přistěhovalci jsou velmi důležité. Máte-li více příležitostí pro kontakt, například ve veřejné dopravě, v obchodech, nebo se sousedy a kolegy, váš postoj bude pravděpodobně více pozitivní,“ vysvětluje. „Strach z imigrace může někdy řídit předsudky.“

Meleadyová říká, že údaje ukázaly, že předsudky vůči přistěhovalcům EU byly „největším“ rozhodujícím faktorem v referendu, ale zároveň podle ní není jasné, zda to ovlivnilo výsledek. Řekla také, že jejich zjištění ukázala, že je důležité povzbuzovat různé skupiny k se setkávání navzájem.

„Samozřejmě, že interakce může být někdy nepříjemná nebo nepřátelská, a to může zvýšit negativní pocity, ale zjistili jsme, že lidé na setkání s imigranty reagují spíše pozitivně,“ dodala.