Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Si Ťin-pching zavítá do Hongkongu, připomene si výročí převzetí Čínou

Si Ťin-pching
Si Ťin-pching
Foto: chinadaily.com.cn

Peking 25. června (ČTK) - Čínský prezident Si Ťin-pching navštíví mezi 29. červnem a 1. červencem Hongkong. Připomene si tak 20 let, které uplynuly od převzetí bývalé britské kolonie do čínské správy.

Informovala o tom dnes státní tisková agentura Nová Čína. Návštěva čínského prezidenta přichází v době, kdy si mnozí obyvatelé Hongkongu všímají, že se Čína do záležitostí jejich městského státu začíná vměšovat ve zvýšené míře, píše agentura Reuters.

Británie Hongkong Číně předala 1. července 1997. Číňané městu slíbili vysoký stupeň nezávislosti, který mělo zaručit pravidlo "jedna země, dva systémy". Peking ale postupně svou kontrolu nad tímto územím posiluje. Například se snažil očernit dva zvolené zákonodárce, kteří jsou pro nezávislost.

Si Hongkong navštíví ve funkci čínského prezidenta poprvé. Zúčastní se oslav výročí a během návštěvy bude přihlížet i uvedení do úřadu nové správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Po prezidentově odjezdu se ve městě na první červencové odpoledne chystá každoroční demonstrace za skutečnou demokracii.

Témata:  Si Ťin-pching 1 Hongkong Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy