Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Emmanuel Macron chce navrhnout stažení bojových sil na východě Ukrajiny

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž/Kyjev - Francouzský prezident Emmanuel Macron chce na příští schůzce takzvané normandské čtyřky navrhnout stažení bojových sil v hraniční oblasti na východě Ukrajiny, kde pokračuje konflikt. Představitelé samozvaných lidových republik na Donbasu reagují rozpačitě.

Macron se tak vyjádřil na dnešní tiskové konferenci se svým ukrajinským kolegou Petrem Porošenkem v Paříži. Ubezpečil ho, že Francie neuzná ruskou anexi Krymu. Dodal, že Francie podporuje ukrajinskou svébytnost v mezinárodně uznávaných hranicích.

Normandská čtyřka, tedy nejvyšší představitelé Francie, Německa, Ukrajiny a Ruska, by se mohla sejít někdy na přelomu června a července. Podle francouzského prezidenta sdílí německá kancléřka Angela Merkelová jeho odhodlání vyřešit ukrajinskou krizi.

Macron také řekl, že návrh Spojených států, podle kterého by se ukrajinská krize dala vyřešit mimo rámec minských dohod, není důvěryhodný.

"Je to, jako kdyby se (Macron) snažil znovu vynalézt kolo, mluví o tom, o čem jsme jednali už dávno před tím... O stažení bojových sil, které sabotuje ukrajinská strana. O osvobození zadržených osob jsme jednali loni na podzim," řekl zástupce luhanských separatistů Vladislav Dějněgo.

Separatisté také znovu označili Kyjev za viníka nedodržování mírových dohod. "Pohybujeme se v kruhu. O všem jsme už jednali a k ničemu to nevedlo. Kyjev neustále celý proces sabotuje a není důvod si myslet, že ho sabotovat přestane," řekl spolupracovník agentury Interfax.

Témata:  Emmanuel Macron Ukrajinská krize Francie Petr Porošenko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy