reklama

Názory muže, který stál před 25 lety za spekulativním útokem na britskou libru, přineslo internetové vydání francouzského listu Le Figaro.

"Ekonomická realita už Spojené království dohání, okamžik pravdy se rychle blíží," tvrdí miliardář. Není sice možné vrátit se zpět, ale Britové vždy mohou změnit názor, doufá.

Britská ekonomika prokázala po loňském referendu odolnost, i když se ostrovní měna v hodinách po oznámení výsledku plebiscitu prudce propadla. Ale hospodářství, které patří k nejdynamičtějším, roste od té doby ze zemí G7 nejpomaleji. Příčinou je podle Sorose prudký pokles libry, který zvýšil inflaci a negativně ovlivnil spotřebu.

To dle miliardáře představuje pro britskou centrální banku výzvu, kterou podle miliardáře podcenila. "Domácnosti si uvědomují, že jejich životní úroveň se snižuje a že budou muset změnit své spotřební návyky," prohlašuje Soros.

Pokud chce premiérka Theresa Mayová setrvat během dvouletého vyjednávání o brexitu v úřadu, měla by podle Sorose rychle změnit svůj přístup. Musí se zasadit o to, aby Británie zůstala uvnitř evropského volného trhu.

Britská centrální banka už zpřísňuje pravidla pro poskytování úvěrů a tamním bankám nařídila zvýšit finanční rezervy o 11,4 miliardy liber (340 miliard Kč). Hodlá tak britský finanční systém ochránit před riziky nedobytných úvěrů a zejména před případnými následky brexitu. Na nalezení těchto prostředků mají banky 18 měsíců, uvedl server BBC. Už během příštího půlroku ale banky musejí pro případ budoucích ekonomických šoků vyčlenit 5,7 miliardy liber. Druhou polovinu musejí dodat do konce příštího roku.

Finanční výbor centrální banky nicméně stávající situaci finančního systému zhodnotil kladně. I s přihlédnutím k některým rizikům je podle něj v mnohem lepší kondici než v době finanční krize let 2008-2009.

Banka uvedla, že přípravu bankovního sektoru na brexit stále sleduje a počítá i s možností, že Británie v roce 2019 EU opustí, aniž by uzavřela nějakou obchodní dohodu, a banky odřízne od evropských zákazníků. A to by mohlo finanční stabilitu ohrozit. Banka monitoruje i rizika pramenící ze zahraničí, takovým ohrožením globálního finančního systému je například vysoké zadlužení Číny, uvedl ekonomický list The Wall Street Journal.

Co se týče domácích faktorů, výbor poukázal na rizika půjčování lidem s vyšším rizikem neschopnosti splácet. Rychle se rozmáhají například půjčky prostřednictvím kreditních karet.