Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU o šest měsíců prodloužila hospodářské sankce vůči Rusku

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Rada Evropské unie dnes prodloužila protiruské sankce, budou platit nejméně do konce ledna 2018. Toto embargo je reakcí na neplnění podmínek minských dohod. Před pár dny byly uvaleny ještě sankce kvůli anexi ukrajinského Krymu.

Prodloužení hospodářských sankcí, které jsou zaměřené na určitá odvětví ruského hospodářství, bylo přijato v návaznosti na aktuální informace o provádění minských dohod.

Sankční opatření byla původně zavedena 31. července 2014 na jeden rok v reakci na ruské kroky destabilizující situaci na Ukrajině. V září roku 2014 byly sankce rozšířeny.

Sankce omezují export některých technologií do Ruska či přístup některým ruským finančním institucím na kapitálové trhy. Moskva reagovala sadou vlastních protiopatření.

Minulý týden unie o rok prodloužila sankční opatření související s ruskou anexí poloostrova Krym. Zákazy se v tomto případě týkají dovozu zboží pocházejícího z Krymu nebo Sevastopolu do EU a investic na tato území. Evropští občané ani společnosti usazené v EU tedy nemohou koupit nemovitost na Krymu, financovat krymské společnosti ani poskytovat související služby. Na Krymu a v Sevastopolu nelze ani poskytovat turistické služby.

Opatření rovněž omezuje vývoz určitého zboží a technologií pro krymské společnosti nebo pro použití na Krymu v odvětvích dopravy, telekomunikací a energetiky. Týká se to vyhledávání, průzkumu a těžby ropy, zemního plynu a nerostných surovin. Nesmí být poskytována ani technická pomoc nebo zprostředkovatelské, stavební či inženýrské služby související s infrastrukturou v těchto odvětvích.

Témata:  protiruské sankce EU Rada Evropy Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy