Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletu na východě Sýrie zemřelo nejméně 30 civilistů

Syrský MiG-29
Syrský MiG-29
Foto: theaviationist.com

Damašek - Při bombardování východosyrské obce Dablan, kterou kontroluje Islámský stát (IS), zemřelo dnes nejméně 30 civilistů a desítky dalších lidí byly zraněny. Uvedla to organizace SOHR. Zatím není jasné, kdo za náletem stojí.

Vesnice Dablan leží nedaleko města Majádín. Podle dvou syrských monitorovacích skupin byly při náletu použity tříštivé bomby a zemřelo nejméně 15 lidí, včetně žen a dětí. Z používání tříštivých bomb, které jsou ve většině zemí zakázány, byly v minulosti v Sýrii obviňovány zejména armády syrské vlády a jejího spojence Ruska.

Město Majádín ale tento týden bombardovaly letouny mezinárodní koalice vedené USA. V pondělí ráno zemřelo při náletu nejméně 57 lidí. Zasažen byl objekt, který IS používal jako vězení. Mezi mrtvými bylo podle SOHR 42 civilistů a 15 islamistů. Tento nálet koalice přiznala s tím, že lituje civilních obětí. K dnešnímu bombardování se zatím nikdo nepřihlásil.

Mezinárodní koalice v čele s USA poskytuje v Sýrii leteckou podporu povstalcům v boji proti IS. V posledních měsících se snesla na koalici vedenou Spojenými státy vlna kritiky kvůli vysokému počtu civilních obětí.

Témata:  Sýrie Islámský stát U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy