Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uzavření katarské stanice Al-Džazíra? Zpravodaj OSN je proti, mluví ohrožení svobody médií

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Dauhá – Čtveřice arabských států - Saúdská Arábie, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Egypt - sepsala seznam 13 požadavků, na které má Katar do pondělka přistoupit, pokud stojí o urovnání současného diplomatického sporu. Jedním z nich je uzavření rtanice Al-Džazíra. To se však nelíbí zpravodaji OSN pro právo na svobodné vyjadřování Davidu Kayeovi. Požadavek kritizovala také organizace Novináři bez hranic, která ho označila za "nepřijatelné vydírání".

S Katarem vedou od začátku června spor čtyři arabské státy kvůli jeho údajné podpoře terorismu a blízkým kontaktům s Íránem. Kaye je dnes kritizoval za to, že od Kataru v současném diplomatickém konfliktu požadují mimo jiné uzavření Al-Džazíry. Mluví o omezování médií na Blízkém východě.

„Tato žádost je vážným ohrožením svobody médií, pokud se uzavření Al-Džazíry požaduje pod záminkou diplomatické krize. Vyzývám svět, aby přinutil tyto vlády od tohoto požadavku vůči Kataru ustoupit, aby země bránily pokusům o cenzuru na vlastním území a aby podporovaly nezávislá média na Blízkém východě," sdělil Kaye.

Katar prozatím nejeví známky, že by chtěl požadavky splnit, a žádá důkazy pro tvrzení, že podporuje terorismus. Předseda katarského výboru pro lidská práva Alí bin Samích Marrí dnes řekl, že Dauhá se obrátí na švýcarskou advokátní komoru a bude soudní cestou požadovat reparace za škody, které Kataru vznikly blokádou, již proti němu čtveřice zemí zavedla.

K bojkotu patří uzavření pozemní hranice a zákaz přeletu katarských letadel nad uvedenými zeměmi. Katar teď má potíže se zásobováním a také s podnikáním, protože mnoho jeho občanů vlastní v sousedních státech majetek nebo tam podniká. Saúdská Arábie nařídila občanům Kataru, aby její území opustili, a svým občanům, kteří byli v Kataru, aby se vrátili. Do Kataru kvůli sporu muselo být přesunuto také 12.000 velbloudů, které jejich katarští majitelé nechali pást na území sousední země.

Témata:  Katar OSN (Organizace spojených národů) média

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy