Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusové si zvolili největší osobnosti všech dob. Putina porazila jiná slavná osobnost

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Sociologická společnost Levada Center se po nějakém čase opět ptala Rusů na největšího muže všech dob. V top pětce skončili Josif Stalin, Vladimir Putin nebo Vladimir Iljič Lenin.

Sociologická společnost Levada Center se po nějakém čase opět ptala Rusů na největšího muže všech dob. V top pětce skončili Josif Stalin, Vladimir Putin nebo Vladimir Lenin. Informoval o tom ruský server Otevřené Rusko.

Největším mužem všech dob se stal diktátor Josfi Stalin. Hlasovalo pro něj 38 procent hlasujících Rusů.Stříbrnou příčkou se může pochlubit současné hlava státu prezident Vladimir Putin (34 procent), stejné procentuální ohodnocení má věhlasný spisovatel Alexander Puškin. Čtyřku si odnáší bolševický vůdce Vladimir Lenin (32 procent) a na pátém místě skončil car Petr I. Veliký.

Žebříček se oproti roku 2012 změnil. V top pětce sice zůstaly stejné osobnosti, jen jejich pořadí se proměnilo. Jedničkou byl Stalin, na druhém místě Lenin a Petr I. následovaní Puškinem a Putinem na pátém místě. 

Letos se do 10 největších osobností probojovali také kosmonaut Jurij Gagarin, spisovatel Lev Tolstoj, generál Žukov, Kateřina Veliká a Mikhail Lermontov.

Výzkum probíhal letos v dubnu na vzorku 1600 Rusů ve věku od 18 let ve 48 regionech Ruské federace. Respondenti mohli označit více osobností. 

Témata:  Josif Stalin Vladimír Putin Vladimír Iljič Lenin

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy