Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva a Damašek prskají: Zpráva USA o chemickém útoku je podle nich provokace

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek/Moskva - Zpráva Bílého domu ze začátku týdne, že režim prezidenta Bašára Asada chystá chemický útok, je podle Damašku provokací, která má ospravedlnit nový útok Spojených států na Sýrii. Podobný názor má i Rusko.

Bílý dům tento týden v prohlášení uvedl, že USA zaznamenaly "potenciální přípravy" dalšího chemického útoku, podobného tomu z počátku dubna v syrském městě Chán Šajchún.

Bílý dům syrského prezidenta Bašára Asada varoval, že za použití chemických zbraní zaplatí vysokou cenu. Americký ministr obrany James Mattis včera v Bruselu prohlásil, že to vypadá, že Syřané vzali varování před novým chemickým útokem vážně.

Syrské ministerstvo zahraničí ale dnes označilo zprávy o přípravách chemického útoku za nepravdivé. Podle něj jde o provokaci USA, které tak chtějí ospravedlnit další útok vůči Sýrii. Bílý dům tento týden mimo jiné prohlásil, že syrská vláda "zaplatí vysokou cenu" za chemický útok. Po dubnovém náletu na Chán Šajchún americký prezident Donald Trump nařídil bombardování syrské letecké základny Šajrát, z níž podle USA tehdy letadla s chemickými zbraněmi vzlétla.

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis tento týden uvedl, že USA mají informaci o aktivní přípravě nového útoku právě ze základny Šajrát. "Zapojeno je konkrétní letadlo v konkrétním hangáru a o obou víme, že jsou využívány v souvislosti s chemickými zbraněmi," řekl Davis.

Také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes hovořila o provokaci ze strany USA, která může ohrozit mírové rozhovory. Podle Zacharovové má Moskva informace, že syrští povstalci, které podporuje Washington, vyrobili videa, která mají Damašek z chemického útoku usvědčit.

Témata:  Sýrie chemické zbraně ruské angažmá v Sýrii USA Bašár Asad

Aktuálně se děje

9. května 2024 10:48

WHO: Nemocnicím na jihu Pásma Gazy zůstalo palivo pro generátory už jen na tři dny

Nemocnicím na jihu Pásma Gazy zůstalo palivo pro elektrické generátory už jen na tři dny a jeho zásoby pro uzavřené hraniční přechody nemohou doplnit. Ve středu to uvedl šéf Světové zdravotnické organizace, napsala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bělorusko

Bělorusko chce systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.