Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krutí džihádisté: IS uvařil matce maso z jejího syna. Politička světu představila otřesné příběhy

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Bagdád – Opakovaně se mluví o tom, že Islámský stát se snaží naprosto zlikvidovat náboženskou menšinu jezídů, jejímiž příslušníky jsou především Kurdové ze severního Iráku. Někteří dokonce mluví o genocidě. To říká i irácká poslankyně jezídského původu, která promluvila o zvěrstvech páchaných na této skupině.

Podle jezídské poslankyně Vian Dakhilová její lid čelí neuvěřitelně brutálnímu zacházení. Zmínila třeba případ, kdy bojovníci Islámského státu nakrmili ženu masem jejího mrtvého dítěte, nebo že znásilnili přímo před očima rodiny desetiletou dívku, tak brutálně, že holčička zemřela.

Extremisté věří, že jezídové, kteří ve své víře mísí prvky různých náboženství včetně islámu, uctívají ďábla a snaží se je proto úplně vyhladit. Dakhilová poskytla rozhovor egyptskému kanálu Extra News, ze kterého cituje deník The Independent.

„Jedna z žen, kterou se nám podařilo ze spárů IS zachránit, nám řekla, že byla tři dny držena v jakémsi sklepě bez jídla a vody. Pak jí přinesli talíř masa a rýže. Snědla to, protože měla hlad. Když dojedla, řekli jí: uvařili jsme tvého osmiletého syna, kterého jsme ti sebrali – právě jeho maso jsi teď snědla,“ popisuje politička, která zapráva jezídů bojuje v iráckém parlamentu. 

Tím ale zdaleka neskončila. „Jedna z jezídských dívek uvedla, že IS zajal šest jejich sester. Její nejmladší sestra, desetiletá dívka, byla znásilněna k smrti před zraky jejího otce a sester,“ přidala další příběh poslankyně.

Podle odhadů bylo v Iráku při útocích radikálů z IS v srpnu 2014 zabito nebo zajato asi 10 tisíc členů jezídské komunity. Z většiny žen se staly sexuální otrokyně, odkryty byly také masové hroby jezídů.

V květnu magazín PLOS Medicine vydal aktualizovaný odhad, podle kterého bylo z asi 9900 zajatých jezídů různými brutálními metodami, nejčastěji useknutím hlavy, popraveno 3100 osob. Některým jezídům se podařilo dostat na svobodu, mnozí ze zajatců jsou ale dál pohřešováni.

Témata:  Jezídové Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy