reklama

Podle ředitelství cizinecké policie přišla žádost o mezinárodní ochranu příliš pozdě, proto čelila žena správnímu vyhoštění. NSS ale poukázal na specifické okolnosti případu, který teď musí znovu řešit Městský soud v Praze.

Podle zákona mají cizinci požádat o mezinárodní ochranu bez prodlení. Nemusí to však nutně znamenat žádost okamžitě po vstupu na území ČR. Obecný časový limit neexistuje, záleží na situaci. "S ohledem na specifické okolnosti nynější kauzy proto NSS uzavírá, že požádání o mezinárodní ochranu v den příletu na území ČR pouze několik hodin po zneplatnění víza a odepření vstupu na území lze považovat za přihlášení se úřadům bez prodlení," rozhodl NSS.

Na odepření vstupu do Česka nebyla žena podle soudu vůbec připravená. Měla vízum na měsíc, o azyl chtěla požádat až později v přijímacím středisku. Je prý nutné zohlednit také jazykové a kulturní překážky, kterým žena jezídského vyznání a kurdské národnosti čelila.

Mluví pouze kurdsky, neumí číst ani psát. "Informace uvedené v rozhodnutí o odepření vstupu si neuměla přečíst, tento standardizovaný formulář navíc obdržela pouze v českém jazyce," popsal NSS.

Podle Organizace pro pomoc uprchlíkům policie na letišti dlouhodobě a systematicky nedodržuje mezinárodní závazky, když v netransparentním řízení bez tlumočníka odmítá přijímat od uprchlíků žádosti o mezinárodní ochranu. "Ty scény na letišti jsou naprosto nedůstojné, lidé musí ničit svoje doklady, případně se sebepoškozovat, aby jejich žádost o azyl byla vůbec policií zaevidována," uvedl ředitel organizace Martin Rozumek.