reklama

"Toto opatření jsme přijali kvůli nedostatku financí v rozpočtu na migrační kontrolu a vydávání cestovních dokladů," uvedla tento týden v prohlášení brazilská federální policie. Vydávání pasů pozastavila v úterý až do odvolání, "dokud se nevyřeší finanční situace".

Na začátku tohoto roku zaznamenala ekonomika jisté oživení, které je ale opět v ohrožení kvůli krizi politické. Kvůli ní minulý měsíc mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila rating Brazílie na negativní.

Uvedla, že krize ohrožuje příjímání reforem, které Temerova vláda naplánovala k oživení skomírající ekonomiky po loňském nástupu do úřadu. Od loňska ale popularita Temera i jeho vlády klesala kvůli korupčním kauzám, v nichž jsou zapleteni i někteří ministři.

Korupce v zemi je všudypřítomná. Více než stovka policistů v Riu de Janeiro byla včera zadržena v rámci historicky největšího zátahu proti korupci v místním policejním sboru. Řadoví strážci zákona čelí obvinění, že přijímali od místních zločineckých band úplatky v celkové měsíční výši okolo milionu realů (téměř sedm milionů korun). Na úplatkářský systém přišlo místní oddělení vražd po zadržení jednoho ze zločinců, který začal ve vazbě spolupracovat s vyšetřovateli. Kromě policistů byly zadrženy i desítky členů gangů.