Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Sicílii připlulo dalších 650 migrantů, Itálie volá o pomoc

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Švédská vojenská loď dnes přistála v přístavu sicilské Katánie s dalšími 650 migranty zachráněnými ve Středozemním moři. Připlula i s devíti těly běženců, kteří cestu za vysněným lepším životem v Evropě nepřežili

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) sdělila, že od pátku je pohřešováno 60 uprchlíků. Ze 140 až 150 lidí plavících se na gumovém člunu, který se potopil, se jich údajně podařilo zachránit pouze osm desítek.

Mluvčí IOM Flavio Di Giacomo s odvoláním na svědectví přeživších řekl, že nafukovací člun se několik hodin po vyplutí od libyjských břehů začal plnit vodou. Lidé, kteří se v něm plavili, pak museli dlouhé hodiny čekat, než je zachránila loď, která plula kolem.

Úřady počítají, že během letošního roku se do Itálie dostane celkem na 200.000 běženců. Italský premiér Paolo Gentiloni ve čtvrtek v Berlíně vyzval Evropskou unii k naléhavé pomoci jeho zemi při zvládání migrační krize. Podle údajů úřadů v poslední době do země přibývá denně kolem 6000 lidí, což systém pro příjem migrantů není s to zvládnout.

Témata:  uprchlíci Itálie EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy