reklama

Čerstvý průzkum podle deníku The Guardian ukázal, že 60 procent Britů by si chtělo zachovat občanství EU, a The Observer píše o revoltě ministrů, kteří chtějí skončit s úsporami ve veřejných výdajích.

Nejmenovaný vysoký činitel premiérčina úřadu podle The Sunday Telegraph představitelům průmyslu a finančníkům řekl, aby se připravili na to, že ministerská předsedkyně v září z jednání o brexitu může odejít. Tento krok by přitom měl být určen pro "domácí publikum", aby ukázal, že Mayová hraje tvrdě o částku 100 miliard eur (2,6 bilionu korun), které Brusel chce po Británii, než z unie odejde. Nicméně nedělník na druhé straně rovněž citoval představitele z úřadu Theresy Mayové, který tvrdil, že odchod z jednání není součástí plánu.

Ministr zdravotnictví Jeremy Hunt a ministryně školství Justine Greeningová se podle nedělníku The Observer zasazují o uvolnění úsporných opatření a významní konzervativní poslanci upozorňují na to, že veřejné služby se ocitnou v rostoucím nebezpečí, pokud se "utažení opasku" neuvolní. Kromě toho věrný spojenec Mayové vicepremiér Damian Green naznačil, že možná bude nutné rozvinout celostátní diskusi o výšce školného s cílem oslovit mladé voliče.

Přitom z průzkumu, o němž dnes informuje The Guardian, je patrné, že právě zejména mladí lidé nejsou příliš politikou konzervativců nadšení. To se týká i brexitu, který chce premiérka s Evropskou unií rázně dojednat. Ze sondáže vyplývá, že celkem šest z deseti Britů by si po brexitu rádo zachovalo vedle britského i občanství EU, včetně práva žít, pracovat, studovat a cestovat v unii. Ve věkové kategorii 18 až 24 let má tento názor 85 procent Britů.