Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při nehodě vrtulníku se záchranáři na Jávě zahynula osmičlenná posádka

Indonésie
Indonésie
Foto: INT

Jakarta - Při zřícení záchranářského vrtulníku na indonéském ostrově Jáva zahynulo všech osm lidí na palubě. Posádka složená ze čtyř příslušníků námořnictva a čtyř záchranářů měla v neděli pomáhat s evakuací lidí ohrožených erupcí vulkánu. Helikoptéra zavadila o útes hory Butak.

Vrtulník se zřítil zhruba tři minuty před přistáním na náhorní plošině Dieng, která je oblíbenou turistickou oblastí.  Těla obětí byla převezena do nemocnice v Semarangu. Stroj indonéské výroby typu Dauphin AS365 byl podle šéfa záchranářů Ivana Tita způsobilý k letu.

Vrtulník záchranářů havaroval poblíž vesnice Candiroto v centrální části Jávy, kde v neděli náhle vybuchlý kráter Sileri dštil lávu a popel až do výšky 50 metrů.

Sileri je nejaktivnější a nejnebezpečnější z deseti kráterů na náhorní plošině Dieng. Naposledy vybuchl v roce 2009, kdy chrlil popel až do výšky 200 metrů. Po této erupci vznikly tři další krátery.

Témata:  Indonésie letecké nehody vrtulníky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 18:16

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy