Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V italském přístavu byli objeveni dva migranti, šest dní byli uzavřeni v kontejneru

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Janov - V italském přístavu Janov objevili dva severoafrické migranty, kteří byli šest dní uvězněni v kontejneru. Už měli namále, protože jim docházela voda.

Záchrany se muži dovolali v neděli teprve až díky otvoru, který se jim podařilo ve stěně kontejneru prorazit.

Na loď plující do Janova byl kontejner naložen v Alžírsku. Jeden z migrantů řekl, že je mu 18 let a je z Libye. Totožnost druhého muže zatím jasná není. Oba byli ve špatném zdravotním stavu převezeni do nemocnice, ale podle médií nejsou v ohrožení života.

Itálie je nyní hlavní vstupní branou migrantů do Evropy. Po loňském uzavření takzvané balkánské stezky se většina migrantů snaží na starý kontinent dostat ze břehů severní Afriky přes Středozemní moře. Od počátku roku do země tímto způsobem dorazilo více než 83.000 migrantů, což je o 19 procent více oproti stejnému období v loňském roce. Italská pobočka Červeného kříže varovala, že situace v italských uprchlických centrech začíná být kritická.

Italský premiér Paolo Gentiloni ve čtvrtek minulý týden v Berlíně vyzval Evropskou unii k naléhavé pomoci jeho zemi při zvládání migrační krize. Denně přibývá kolem 6000 lidí, což systém pro příjem migrantů není s to zvládnout.

Témata:  uprchlíci Itálie EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy