reklama

Prezident s japonským premiérem Šinzóem Abem a čínským prezidentem Si Ťin-pchingem projednal i program nadcházejícího summitu skupiny G20 v Hamburku.

Kromě rostoucího ohrožení ze strany KLDR Trump s čínským prezidentem probral možnosti, jak dosáhnout vyváženějšího obchodu mezi Spojenými státy a Čínou. Americký prezident v předvolební kampani sliboval, že zasáhne proti obchodním praktikám Číny, které USA i jiné západní země považují za nekalé, a zasadí se o snížení deficitu s touto zemí.

Podle zprávy čínské televize Si Ťin-pching vyzval amerického partnera, aby se vláda USA ve své zahraniční politice důsledně držela principu "jednotné Číny".

Shodu názorů na potřebu zesíleného tlaku na KLDR potvrdil rozhovor Trumpa s Abem, uvedl Bílý dům. "Rozhovor znovu ukázal, že USA a Japonsko jsou odhodlány odpovědět na jakoukoli hrozbu nebo akci ze strany Severní Koreje," zdůraznilo americké komuniké.

Jaderný a raketový program Severní Koreje byl dnes předmětem rozhovoru i bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem v Soulu. Obama během jednání podle místních médií řekl, že Pchjongjang má "poslední šanci" zapojit se do dialogu s okolním světem.