Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proces s Berlusconim byl odročen, je podezřelý z uplácení svědků

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Foto: www.eu2009.cz

Milán - Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi čelí podezření, že uplácel svědky. Soud, který dnes začal v severoitalském Miláně, trval jen krátce. Líčení bude pokračovat 11. září.

Berlusconi je obžalován z toho, že v letech 2011 až 2015 dal ženám, jež měly proti němu svědčit v nyní již uzavřeném procesu Rubygate, celkem okolo deseti milionů eur ve formě hotovosti, darů či různých plateb. Ženy pak před soudem měly křivě vypovídat.

Na lavici obžalovaných je nyní v odděleném procesu i těchto 22 žen, včetně Karimy Mahrúgové (Ruby), na kterou z uvedené částky údajně připadlo sedm milionů eur.

Expremiér byl v předchozím procesu obžalován, že s Ruby měl pohlavní styk, když byla nezletilá, což dívka popřela. Prvoinstanční soud Berlusconiho odsoudil k sedmiletému vězení. Odvolací soud ho však v březnu 2015 osvobodil.

Po Berlusconiho operaci srdce v červnu 2016 bylo kvůli zdravotnímu stavu expremiéra jeho nové řízení odděleno od řízení s údajně křivě svědčícími ženami. Jejich soud začal letos 11. ledna, ale byl hned z procesních důvodů odročen.

Mediální magnát značnou část poskytnutých dárků přiznal. Hájí se ale, že šlo pouze o jeho šlechetnost vůči mladým ženám, jimž skandál Rubygate zničil pověst.

Témata:  Silvio Berlusconi Itálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy