Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cholera si v Somálsku a Jižním Súdánu vyžádala stovky mrtvých

Somálsko
Somálsko
Foto: Getty Images reprofoto

Mogadišo - Cholera nesužuje pouze Jemen. Nemoc si v Somálsku od začátku letošního roku vyžádala více než 700 obětí, což je nejvíc za posledních pět let. Velmi špatná je situace i v Jižním Súdánu.

Od ledna se v Somálsku nákaza cholerou potvrdila u 48.607 osob, 763 lidí nemoci podlehlo. Značnou část obětí přitom tvoří děti. V Jižním Súdánu bylo letos zaznamenáno 4930 případů nákazy, 163 z těchto lidí zemřelo. Loni přitom cholera v Jižním Súdánu hlášena nebyla. Informovala o tom dnes v tiskové zprávě Norská rada pro uprchlíky (NRC). 

Podle NRC je situace bezprecedentní, jelikož cholera se v zemi vyskytuje navzdory suchům. "Cholera je nemoc, které se dá v roce 2017 snadno předejít. Měla by proto patřit jen do učebnic dějepisu. Fakt, že cholera opět zabíjí, je pobuřující," řekl generální tajemník NRC Jan Egeland.

Zdravotnictví a vodovodní systémy jsou v Somálsku a Jižním Súdánu jsou podle NRC v důsledku nepokojů ve velmi špatném stavu, což šíření cholery pomáhá. Dodržování správné hygieny je totiž klíčové v boji proti průjmovým onemocněním a může pomoci ochránit před nákazou i více náchylné podvyživené děti.

"Civilisté, často děti, neumírají na zranění z bojů, nýbrž na nemoc, které se dá snadno předejít. Přístup k čisté vodě a správné metody likvidace odpadní vody musí být zajištěn u nejvíce postižených komunit," dodal Egeland s tím, že jsou zároveň zapotřebí investice do zdravotního sektoru.

Témata:  cholera Somálsko Jižní Súdán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.