Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indická ekonomika se otřásá v základech. Probíhá masová reforma

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Dillí - Indie v sobotu zahájila největší daňovou reformu od roku 1947, kdy země získala nezávislost. Trh čítající 1,3 miliardy lidí, tak bude poprvé jednotně zdaňovat zboží a služby.

Na dani ze zboží a služeb (GST) pracovaly různé vlády více než deset let, povedlo se ji však prosadit až současnému premiérovi Nárendrovi Módímu, uvedl server CNN. Daň nahradí více než tucet tarifů, cel a poplatků.

Ve všech 29 indických svazových státech bude platit pět daňových sazeb, od nuly pro většinu zemědělské a potravinářské produkce po 28 procent za zboží jako klenoty a velké elektronické přístroje.

Odborníci oslovení CNN hodnotí tento krok vesměs pozitivně. Předpokládají, že ekonomice, která vytváří hrubý domácí produkt (HDP) ve výši dvou bilionů dolarů (46 bilionů Kč), přinese rozvoj obchodu mezi jednotlivým státy i zvýšení domácí poptávky.

Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) by se díky GST mohl hospodářský růst Indie vyhoupnout opět nad osm procent z 6,1 procenta v uplynulém čtvrtletí a podle společnosti Oxford Economics může k ročnímu růstu HDP přispět 0,6 procenta během příštích 15 let.

Témata:  Indie ekonomika daně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy